Choroby tarczycy najczęściej dotykają młode kobiety, dlatego to właśnie one powinny zwrócić szczególną uwagę na profilaktykę chorób tego narządu. Najbardziej narażone na zachorowanie są osoby, posiadające inne zaburzenia hormonalne, np. insulinooporność, hiperprolaktynemię czy zespół policystycznych jajników. Choroby tarczycy dotykają często pacjentów z innymi chorobami autoimmunologicznymi (np. łuszczycą) oraz takich, którzy mają obciążony wywiad rodzinny pod kątem tarczycy. Pod szczególną opieką powinny być kobiety planujące ciążę oraz ciężarne, ponieważ nieleczone choroby tarczycy mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zajście w ciążę i jej przebieg.
Obecnie coraz częściej diagnozuje się choroby tarczycy, takie jak niedoczynność i nadczynność (związane z nieprawidłowym wydzielaniem hormonów tarczycy), choroby Hashimoto GravesaBasedova (o podłożu autoimmunologicznym).
1.Prawidłowa dieta:
• bogata w jod, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy – jeżeli go brakuje, tarczyca produkuje niewystarczającą ilość hormonów, może także dojść do powiększenia tego gruczołu i powstania tzw. wola; zbyt duża ilość tego pierwiastka w diecie może doprowadzić do nadczynności tarczycy;
zawierająca odpowiednią ilość selenu, cynku i magnezu – pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego przyswajania jodu oraz procesów przemian hormonów tarczycy;
• zawierająca witaminy z grupy B oraz witaminę C, D3 i E;
• bogata w kwasy Omega-3;
• wykluczająca produkty, które zawierają metale ciężkie (np. fluor, rtęć, kadm, ołów) oraz żywność przetworzoną i używki.
2. Zdrowy tryb życia:
• odpowiednia ilość snu na dobę (7-8 godzin), który zapewnia właściwą regenerację i odpoczynek, pomagając uniknąć przeciążenia tarczycy;
• ograniczenie stresu, który ma bardzo negatywny wpływ na pracę tarczycy;
• unikanie produktów chemicznych, zawierających chlor, który może blokować wchłanianie jodu;
• regularna aktywność fizyczna, która pomaga walczyć ze stresem, poprawia wydolność organizmu i wspiera pracę tarczycy.